вівторок, 12 грудня 2023 р.

«Хвилюватися і хвилювати». 130 років від дня народження Миколи Хвильового

 


Цьогоріч у фокусі Національного тижня читання є постать українського прозаїка, поета, публіциста, політичного діяча, основоположника пореволюційної української прози Миколи Хвильового.
13 грудня ми відзначатимемо 130 років від дня народження митця, одного з найвідоміших представників Розстріляного відродження, ідейного натхненника гасла "Геть від Москви!".
"Істинно: Хвильовий. Сам хвилюється і нас усіх хвилює, п'янить і непокоїть, дратує, знесилює і полонить. Аскет і фанатик, жорсткий до себе і до інших, хворобливо вражливий і гордий, недоторканий і суворий, а часом - ніжний і сором'язливий, химерник і характерник, залюблений у слово, у форму, мрійник", - так у 1928 році писав літературознавець Володимир Коряк.
Смерть Миколи Хвильового знаменувала крах ідеї націонал-комунізму, якій був щиро відданий митець.
Микола Хвильовий, справжнє прізвище якого Фітільов, народився 13 грудня 1893 року на території сучасної Сумської області в селищі Тростянець у родині вчителів. Підлітком мандрував у пошуках заробітку Донбасом і півднем України.

Записався добровольцем на фронт під час Першої світової війни. Саме під час життя в окопах, серед солдатської маси, починають формуватись його демократичні, частково й більшовицькі симпатії. Рядовий Фітільов займає активну політичну позицію та займається політичною діяльністю. Він – член полкової ради солдатських депутатів, делегат армійського з’їзду. Саме в період військової служби Микола зближується з представниками українських національних партій, але сам залишається безпартійним.

Весною 1921 року остаточно переїжджає до Харкова, де розпочинає цілком нове життя. Саме в Харкові Микола Хвильовий починає працювати в редакційному відділі Головполітосвіти. Паралельно влаштовується у видавництво «Червоний Шлях» і з головою занурюється в літературну роботу. Творчий шлях розпочав, заявивши про себе двома збірками віршів – «Молодість» і «Досвітні симфонії».

Свої твори М.Хвильовий писав у стилі імпресіонізму. А за світовідчуттям він був романтиком. За своїми ж політичними переконаннями М.Хвильовий – український комуніст. Микола Хвильовий є основоположником нового типу прозописьма. За його сприяння 16 січня 1922 року утворюється Всеукраїнська Федерація Пролетарських Письменників і Митців із трьома центрами в Харкові, Києві та москві. Також він став організатором студії «Урбіно».

У останні роки життя влада стежила за ним, а його квартира прослуховувалася. Переслідування М.Хвильового і його прибічників відбулося через звинувачення у прагненні відокремити українську культуру від російської, протиставити два народи один одному. Особливо тяжко було бачити, як його друзів та однодумців арештовували та розстрілювали. Та й у країні панував голодомор 1933. Коли письменник побачив становище селян на власні очі, то вже не зміг повернутися до звичайного життя. Насуплений, похмурий, мовчазний, великої радості він уже не зазнавав.

Число «13» – фатальне у житті Миколи Хвильового. Тринадцятого він народився і помер. Життя М.Хвильового закінчилося самогубством – він застрелився у своєму кабінеті. Прожив він лише 40 років. Хвилюватися і хвилювати – це саме про нього, про Хвильового.


Немає коментарів:

Дописати коментар