середу, 27 грудня 2023 р.

Сніжинки - новорічні прикраси



День сніжинки з паперу відзначається в усьому світі щорічно 27 грудня. Вирізання візерунків з паперу – це дуже давнє мистецтво, яке зустрічається у різних народів. Воно виникло, мабуть, в Китаї, де в 105 році Цай Лун винайшов папір. Оскільки новий матеріал був надзвичайно дорогим, оригінальне різьблення з нього було розвагою тільки імператорського двору. Китайські модниці і придворні красуні прикрашали свої обличчя та зачіски паперовими картинками.
Пізніше, в XIII-XVII століттях, коли вартість паперу значно знизилася, і він став більш доступним, мистецтво вирізання розповсюдилося серед простого народу, перетворившись в один із видів традиційного народного декоративно-прикладного мистецтва Китаю, який отримав назву «цзяньчжи».
Сьогодні сніжинки з паперу вирізають у всіх країнах світу. Це цікаве мистецтво прижилося і в Україні. Вирізання сніжинок стало родинною традицією багатьох українців під час Новорічних свят. Якщо ви ще не знайомі з цим видом мистецтва, долучайтеся! За посиланням на вас чекають чудові майстер-класи та добірка книжок 👇

 https://l.facebook.com/l.php?  

https://l.facebook.com/l.php? 

Немає коментарів:

Дописати коментар