четвер, 21 грудня 2023 р.

Лауреати премії імені Лесі Українки

 


Лауреатами премії імені Лесі Українки за 2023 рік стали Андрій Кокотюха, Олександр Продан та Катерина Лук’яненко.
У п'ятницю, 15 грудня, Комітет з присудження премії Кабміну імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва визначив лауреатів 2023 року.
У номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» перемогла книга Андрія Кокотюхи «Врятувати березень» про одну родину на Київщині, що потрапила під російську окупацію навесні 2022 року. Роман вийшов минулого року у видавництві «Ранок».
У номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва» комітет переважною більшістю голосів відзначив художнє оформлення Олександра Продана книги «Дім» про хлопчика, який втратив дім через війну і тепер намагається віднайти його усередині себе. Видання випустили друком у жовтні 2022 року у харківському видавництві «Ранок».
У номінації «Театральні вистави для дітей та юнацтва» перемогу здобула перша в Україні інклюзивна вистава для дітей, юнацтва та людей з порушенням зору Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок імені Марійки Підгірянки «Хто росте в саду», яку поставила режисерка Катерина Лук’яненко.
У номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» цьогоріч було вирішено не присуджувати премію.
Лауреатів визначає Комітет з присудження премії, МКІП подає узгоджені пропозиції до Кабміну. Розмір грошової частини премії за перемогу у кожній з номінацій — 20 тисяч гривень.
Нагадаємо, лауреатами премії імені Лесі Українки за 2022 рік стали письменниця Олеся Мамчич із книжкою «Як правильно ревіти?», художниця Оксана Садовенко за оригінальне художнє оформлення книжки «Ти і Малевич», а також Ірина Ципіна, режисерку-постановницю Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва (м. Львів) за створення вистави «Пливе човен».
У 2021 році премію отримали Катерина Горностай із повнометражним ігровим фільмом «Стоп-Земля», письменниця Лариса Ніцой із книгою «Незламні мураші», художник Дмитро Печенкін із художнім оформленням серії казок «Киці-мандрівниці», а також Сергій Новачук та Ірина Корольова за створення вистави у Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Миколи Куліша «Легенда про Дракона».



Немає коментарів:

Дописати коментар