четвер, 14 березня 2024 р.

День українського добровольця

 



Хоч це свято є відносно новим для національного календаря України, проте явище, якому воно присвячено, споконвіку супроводжує український народ. Яскрава національна риса, благословення і традиція українського народу — бути небайдужим до свого сьогодення та майбуття, до долі своїх дітей, честі і пам’яті своїх славних батьків.

День українського добровольця встановлено рішенням Верховної Ради від 17 січня 2017 року з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості .

Прямо з Майдану йшли на базу під Києвом

Ця дата вибрана не випадково: саме 14 березня 2014 року прямо з Майдану перші добровольці вирушили на тренувальну базу у Нових Петрівцях, що під Києвом. Внесок першої хвилі добровольців важко переоцінити — саме добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати їм професійну заміну.

Одним із перших прикладів добровольства можна вважати Запорозьку Січ – воєнізовану структуру з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну.

Інший яскравий приклад – легіон Українських Січових Стрільців, що теж формувався виключно на добровольчих засадах. Події Першої світової війни, протистояння Австро-Угорщини Росії українці вирішили використати задля втілення заповітної мрії про незалежність України. До лав УСС записалося майже 20 тисяч добровольців, але згодом австрійська влада дозволила лише 2500 воякам прийняти присягу й утворити легіон УСС. Тоді, в 1914 році, так само як і в 2014, українські добровольці нічого не мали: вони були найгірше озброєні, взуті й одягнені. Але, попри це, зажили слави як найвідважніші вояки. «З нами йшли в наступ українські добровольці. Це, мабуть, найкращий відділ із усієї Австро-Угорської армії», - йшлося в німецькому повідомленні з фронту до командування Південної Армії. Півтора року знадобилося стрільцям та австрійському командуванню, щоб офіційно оформити українських добровольців як окрему бойову одиницю – полк УСС.

 Для сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, вшанування героїзму та посиленню суспільної уваги до учасників добровольчих формувань   пропонуємо вашій увазі електронну книжкову виставку «За покликом серця». Наш з вами обов’язок пам’ятати про їхній подвиг, нашу історію, тих хто не побоявся взяти в руки зброю і піти боронити рідну землю, та всіх, хто протягом вже кількох сотень років завжди, коли виникає загроза для нашої України, сміливо йде в бій за її цілісність та незалежність!

Вічна пам’ять полеглим і слава тим, хто продовжує боротьбу!

Добровольці. Доба героїв / Андрій Котлярчук ; голов. ред. Ніна Прибєга ; дизайн Андрій Прибєга ; пер. на англ. Лесь ГерасимчукЮлія Сірош. – Київ : Мистецтво, 2019. – 317 с.

Нескорені війною : кн. присвячується Героям України, військовослужбовцям, учасникам бойових дій, добровольцям та волонтерам / Валентина Володимирівна ШевченкоОлена Леонідівна Аршинова. – Ізмаїл : Ізмаїльська міська друкарня, 2020. – 191 с



Woman of War : [cont. 31 stories] / Anna Shyla ; transl. by Olga ZagorodniaAnna Krapivnyk ; Illustrated by Vidana Blonska ; худож.-оформ. Valentyna Karasyk. – 3 ed, suppl. – Kharkiv : Folio, 2019. – 402 p.


Любов на лінії вогню / Васіліса Миколаївна Трофимович ; худож. оформл. В. М. Карасик. – Харків : Фоліо, 2016. – 153 с.




Немає коментарів:

Дописати коментар