вівторок, 2 квітня 2024 р.

Міжнародний день дитячої книги

 

2 квітня відзначається Міжнародний день дитячої книги. Це свято книг, дітей і дорослих. Магія дитячої книги — це не про магічні сюжети чи чарівні можливості їх персонажів. Не всі ж дитячі книги казкові й магічні. Це, в першу чергу, про суперсилу дитячої книги, що вона здатна здійснити на читача чи слухача. Це про можливість дитячої книги змінюватись з роками, ставати більш глибокою і філософською, мудрішою і ціннішою. Лише перечитавши дитячи книги у дорослому віці, ми зможемо відчути та посмакувати їх цінність та значимість, силу та магію.

Читайте самі, читайте разом з дітьми. Бонусом отримаєте відпочинок, покращення стосунків, спонукання дітей до читання, час для себе або час разом, теми для роздумів або відповіді на життєві питання.

…Якщо якась книга під час першого, можливо навіть випадкового, знайомства справила на тебе досить глибоке враження, то через деякий час не знехтуй прочитати її ще раз! Дивно, як при повторному читанні проступає ядро книги, як після спаду чисто поверхневої напруги стають очевидними внутрішня життєва цінність, своєрідність краси та сила зображення.

Герман Гессе «Магія книги»

Хай магія дитячої книги нагадує, що добро завжди перемагає зло, хай вона зцілює наші постраждалі душі, хай ця магічна сила надихає жити і творити добро. Читання – найбільш доступний спосіб терапії, відпочинку та комунікації.

Від нашої бібліотеки для вас добірка дитячих книг, які варто перечитати дорослим:

  • «Книга Джунглів» Редьярд Кіплінг
  • «Аліса в країні чудес» Льюїс Керролл
  • «Вафельне серце» Марія Парр
  • «Казки Долини мумі-тролів» Туве Янссон
  • «Тореадори з Васюківки» Всеволод Нестайко
  • «Міст в Терабітію» Кетрін Патерсон
  • «Таємний сад» Фрэнсис Бернетт
  • «Гаррі Поттер» Дж. К. Роулінг
  • «Пригоди Тома Сойєра» Марк Твен
  • «Полліанна» Портер Елінор
  • «Маленький принц» Антуан де Сент-Екзюпері
  • «Павутиння Шарлотти» Е. Б. Вайт
  • «Хранитель» Лоурі Лоїс
  • «Пітер Пен» Джеймс Баррі
  • «Вінні-Пух і всі-всі-всі» А.А. Мілн
  • «Все про Мері Поппінс» Памела Треверс
  • «Хроніки Нарнії» Клайв. С. Льюїс
  • «Кульбабове вино» Рей Бредбері
  • «Тім Талер, або Проданий сміх» Джеймс Крюс
  • «Небезпечні мандри» Річард Адамс
  • «Зима, коли я виріс» Петер ван Гестел
  • «Роні, дочка розбійника» Астрід Ліндгрен
  • «Дивовижний світ Келпурнії Тейт» Келлі Жаклін
  • «Ходячий замок» Діана Вінн Джонс
  • «Аня із Зелених мезонінів» Люсі Мод Монтгомері
  • «Там, де водяться диковиська» Морис Сендак
  • «Вельветовий кролик» Марджері Вільямс

У дитинстві я вважала, що книга — це рослина з чудового краю, адже вона має листки і корінець. Товстий корінець і багато листків — дерево. Тонка книжка без картинок – трава, а з картинками – квітка. І перед сном я часто думала: що за чарівник викопує усі книги та приносить нам?

Надія Ясмінськ

 ДАВНЯ УКРАЇНСЬКА ДИТЯЧА КНИГА

Перша друкована дитяча книга в Україні з’явилася в 1574 році. Це було навчальне видання під назвою «Руська граматика, або Буквар». Підручник видав перший український книговидавець Іван Федоров у львівській друкарні. До складу видання увійшла абетка, а також зразки та вправи читання. В ці часи здебільшого випускалися навчальні дитячі книги. А вже у 18 столітті починають виходити книги для читання.

Відомими дитячими письменниками тих часів були Іван Максимович, Ігнатій Максимович, Іван Пашковський, Григорій Сковорода тощо. У своїх оповіданнях для молоді Іван Максимович торкається морально-етичних тем, а от його брат Ігнатій захоплюється написанням од. Юнаки та дівчата захоплювалися поезією Івана Пашковського, який любив пожартувати та часто писав про перші юнацькі почуття та захоплення. Вперше просвітницькі ідеї в дитячій літературі з’явилися завдяки Григорію Сковороді.  Його відомі дитячі твори: «Ой пташино-жовтобоко», «Гей, поля, поля зелені», різноманітні байки, епіграми тощо.

Величезний вклад у розвиток дитячої української книжки зробив Іван Франко. Під кінець 18-го – на початку 19-го століття виходять казки та оповідання для маленьких читачів. Автор не просто пише казки, а намагається скерувати дитячу уяву від казкових героїв та подій до реалій справжнього життя. Франкові оповідання розповідають про життя простих сільських дітей – «Малий Мирон», «Грицева шкільна наука», «Під оборогом», «Олівець» та багато інших. Діти з захопленням зачитувались казкою «Лис Микита». 

В цей день ми хочемо познайомити наших читачів з творами талановитих українських майстрів.

1. Тореодори з Васюківки, Всеволод Нестайко

Всеволода Нестайко часто називають Гоголем сучасної української дитячої літератури. Недаремно книгу Тореадори з Васюківки перекладено двадцятьма мовами і внесено до Особливо Почесного списку Андерсена як один з найвидатніших творів світової літератури для дітей.

2. Теплі історії до шоколаду, Надійка Гербіш

Ця книжка – збірник добрих, теплих, шоколадних, цілющих слів. Тут містяться історії про різних людей, життя, любов, слова, дружбу, пошуки, усмішки, подорожі, домашню випічку, міста, кутові будинки, про велосипеди, кіно й картини, про музику, лікарні, студентів, книжки, про неосвітлені вулиці й старі листи, маленькі дрібниці й великі зміни.

3. Грицева шкільна наука, Іван Франко

До видання увійшли твори для дітей класика української літератури Івана Франка (1856–1916) — людини глибоких знань та незвичайних можливостей. Добір поданих текстів обумовлений шкільною програмою з української літератури. Розраховано на школярів, вчителів, студентів-філологів, усіх, хто цікавиться творчістю І. Я. Франка.

4. Джури козака Швайки, Володимир Рутківський

Володимир Рутківський – один з найблискучіших сучасних українських дитячих письменників. Його дивовижні герої – Грицик та малий волхв Санько, юний богатир Демко Дурна Сила, його мама-велетка, невломий козак Швайка зі своїм вірним вовком Барвінком та їхні численні друзі – з честю виходять із найскладніших ситуацій.

5. Кумедія з Костем, Володимир Винниченко


Володимир Винниченко – видатний український письменник XX ст. Автор з любов'ю оповідає про сповнені ризику пригоди своїх маленьких героїв, про диваків, або ж про таких дітей і підлітків, які чимось вирізняються серед ровесників. Симпатії автора на боці гордих, неординарних, кмітливих героїв, які вміють захистити власну честь, стати в оборону правди і справедливості.

6. Віршів повна рукавичка, Василь Голобородько


Книжка дитячих верлібрів Віршів повна рукавичка Василя Голобородька з лаконічними ілюстраціями Інги Леві ввійшла до міжнародного каталогу Білі круки (The White Ravens), ставши однією з 250 найкращих дитячих книжок у світі за версією Молодіжної бібліотеки в Мюнхені.

7. Казка про Старого Лева, Мар'яна Савка

Казка про Старого Лева Мар'яни Савки з ілюстраціями Володимира Штанка – чергова спроба міфологізувати для дітей міський простір "культурної столиці" України. Мар'яна Савка створює віршовану легенду про те, як "у місті, що зветься по-княжому Львів" живе Лев-казкар, п'є каву й пише казки на друкарській машинці, а до нього в гості приїжджають звідусіль екзотичні друзі – слон, жирафа і крокодил.

8. Вісім днів із життя Бурундука, Іван Андрусяк




Вісім днів із життя Бурундука – психологічна повість, де всього потроху намішано – і перша симпатія, і проблеми з опануванням точних наук, і комплекси, пов'язані з надмірною вагою (щоправда, в цьому віці вони героя Андрусяка не дуже хвилюють), і навіть спроба виростити "кишенькового" чортика (у книжці вміщено покрокову інструкцію, як це зробити) для втілення будь-яких бажань.

9. Лісова пісня, Леся Українка

Лісова пісня – драма-феєрія в трьох діях Лесі Українки. П'єса написана в 1911 році, вперше була поставлена 22 листопада 1918 року в Київському драматичному театрі.

10. Хто зробить сніг, Тарас Прохасько, Мар'яна Прохасько


Дитяча книжка від подружжя Мар'яни і Тараса Прохаськів "Хто зробить сніг" щойно по виході зібрала всі можливі українські нагороди в царині дитячої книжки.

Хто зробить сніг – повість про життя великої кротячої родини, вічні цінності, любов, взаємодопомогу й відкритість до світу. Мудрість тут проста і ненав'язлива (велика і дружна родина, де всі одне одного люблять, живуть мирно і приймають у свій затишний світ усіх нужденних).


Немає коментарів:

Дописати коментар