середа, 10 квітня 2024 р.

Вільям Шекспір: "В коханні й в слові правда - мій закон"

  Англійський поет і драматург Вільям Шекспір–одна з найзагадковіших і найбільш геніальних постатей у світовій літературі. У квітні виповнюється 460 років з дня народження видатного письменника. Пропонуємо вам переглянути ювілейну довідку "В коханні й в слові правда - мій закон".

Багато фактів із життя видатного драматурга вважаються сумнівними. За офіційною версією, Вільям Шекспір народився у місті Стретфорд-на-Ейвоні, що у графстві Ворикшир (Британія). Дата народження точно не встановлена, але хрестили новонародженого 26 квітня 1564 року. Шекспір народився у заможній, багатодітній сім'ї. У нього було троє братів та чотири сестри. Він був найстаршим сином Джона Шекспіра - місцевого ремісника, та Мері - доньки землевласника. Початкову освіту хлопчик здобув у Стратфордській школі, де вивчав історію, класичну літературу та театральне мистецтво. Хоча є згадки про те, що він працював шкільним вчителем, деякі історики стверджують, що після закінчення школи Вільям був підручним у майстерні свого батька-рукавичника. У 18 років Шекспір одружився з Енн Хетевей, яка була на 8 років старшою за нього. На момент весілля його наречена була на третьому місяці вагітності, тому майбутньому письменнику довелося отримати особливий дозвіл на шлюб у єпископа. У сім'ї народилось троє дітей: старша донька Сюзанна та близнюки Джудіт і Хемнет. У 1596 році син Хемнет помер (йому тоді було 11 років; ймовірна причина смерті - бубонна чума). Дочка Джудіт дожила до 77 років. Дослідники вважають, що діти та дружина Шекспіра були неписемними, хоча сам Вільям знав латинську й грецьку мови, був обізнаний у літературі й історії, а за деякими джерелами, сам був учителем.

  Коли Вільяму було приблизно 23 роки, він переїхав до Лондона, де влаштувався на роботу. Спочатку він виконував будь-які дрібні роботи, а потім влаштувався в театр. Достовірно невідомо, коли почалася його кар’єра, але біографи відносять цей етап до середини 1580-х. Останні роки 16-го ст. були напрочуд вдалими: Шекспір став співвласником театру "Глобус" (на фото), відомим театральним діячем, драматургом, поетом. На одному з найбільш відомих зображень Шекспіра (портрет Чандоса. Chandos portrait) в лівому вусі є золота сережка. Тоді це було дуже модним та свідчило про богемний спосіб життя. 


Шекспір розбагатів; у рідному Стретфорді купив один із найбільших будинків (на фото). Поєднуючи акторську і драматургічну діяльність, він ​​проводив більшу частину свого часу в Лондоні, але в перервах виїжджав додому. На початку XVII ст. багато театрів Лондона закривалися через спалахи чуми. Актори, залишаючись безробітними, їхали додому. Шекспір теж ​​повернувся в Стретфорд-на-Ейвоні.Тут він створив ще декілька п'єс, а вже з 1613 року зовсім перестав писати.
Помер драматург 23 квітня 1616 року від гарячки. Його поховали під вівтарем церкви у рідному місті.

 За свої 52 роки життя Вільям Шекспір став одним із найвідоміших драматургів світу, створивши 17 комедій, 10 хронік, 11 трагедій, 5 поем і 154 сонети. Шекспіра вважають національним героєм та одним із символів Англії. П’єси за мотивами творів драматурга ставлять на театральній сцені світу частіше, ніж твори будь-якого іншого автора.

Немає коментарів:

Дописати коментар