пʼятниця, 19 квітня 2024 р.

День проліска

 


19 квітня у світі відзначають День проліска. Чому так пізно, адже до середини квітня він у нас вже перецвітає!?

День проліска почали відзначати в Британії з 1984 року. Взагалі у світі, залежно від кліматичної зони, проліски зацвітають від січня до квітня. А оскільки у Великобританії їх цвітіння припадає на середину квітня, то і свято було приурочено до цього періоду – початку весни і теплих сонячних днів. В Англії проліски дуже популярні квіти, а ставлення до них вельми трепетне, в чомусь схоже до ставлення голандців до тюльпанів.
В Україні клімат поступово змінюється, такі теплі малосніжні та короткі зими не були характерними для нашої території ще 30-40 років тому. Зазвичай сніг затримувався до середини-кінця березня, відповідно і проліски квітнули до середини квітня. Але останнім часом перші квіти з’явиляються вже в кінці лютого.
Як же казково вони прикрашають нашу землю після зимових холодів! Але, на жаль, потерпають від знищення людьми. І з кожним роком первоцвітів стає все менше і менше на нашій планеті. В деяких країнах вони вже зникли зовсім через недбайливе ставлення людей.
В Україні первоцвіти хоча і занесені до Червоної книги, проте масово зрізаються та продаються. Дякуючи волонтерам, кожного року проводиться роз‘яснювальна робота серед місцевого населення щодо захисту первоцвітів. І ця просвітницька робота дає позитивний результат.
За посиланням ви можете побачити первоцвіти, які охороняються законом в Україні, а ще на вас чекає онлайн-мандрівка та майстер-клас «Малюємо первоцвіти» ⬇️

 
                         НАЗВА ПРОЛІСКА РІЗНИМИ МОВАМИ

На латині рослину називають «Galanthus», що в дослівному перекладі означає молочна квітка.

Німецькою мовою пролісок називають «сніговим дзвіночком», англійською – «сніговою краплею», чеською – «сніжинка». Українська назва «пролісок» свідчить про те, що він в буквальному розумінні цього слова пробивається з-під снігу. І справді, на галявині ще лежить сніг, та теплі сонячні проміння пробуджують до життя цю тендітну квітку.

                                 ЛЕГЕНДИ ПРО ПРОЛІСКИ

Ці квіти згадуються у творах Гомера, саме вони стали надійним захистом для Одіссея, оскільки відвернули від нього гнів та прокляття чаклунки Цирцеї.


Доволі поширеною та популярною є історія про наших прабатьків – Адама та Єву. Говорять, що після їхнього вигнання на Землі почав йти сніг. Перша пара з сумом згадала про тепло та затишок Едемського Саду, а Єва навіть заплакала. Зворушений її сльозами Бог перетворив сніжинки на витончені квітки. Вони стали для людей надією на порятунок.


Ще одна легенда розповідає нам про богиню квіток – Флору. Вона мала підготувати своїх підопічних до карнавального балу. У зв’язку з цим підбирала відповідні костюми. Сніг також виявив бажання взяти участь в урочистому святі, з цим проханням він звернувся до квіток. Проте всі рослини відмовили йому у допомозі, оскільки боялися холоду, і тільки проліски погодилися вбратися у білосніжне покривало. 


У жителів Київської Русі були свої повір’я про проліски. Ці квіти здавна вважалися тут символом мужності та доблесті. Адже коли зима не хотіла відступати та продовжувала воювати з весною, квіти відмовилися підтримати весну та не розквітали, боячись холоду. Лише проліски виявили свою вірність весні та вибралися з-під снігових завалів. Як тільки-но з’явилися перші пелюсточки, сонце зігріло їх та разом з Весною перемогло Зиму.


Ще одна цікава легенда передається від покоління до покоління у польському народі. Якось в горах проживала одна щаслива родина. У батька та матері було двоє дітей: хлопчик та дівчинка. Коли братик захворів, а на його лікування треба було віднайти свіжі рослини, сестричка відправилась у ліс на пошуки. Проте була одна проблема, на дворі була зима, а все кругом було вкрито снігом. Дівчинка заплакала від відчаю, а краплі її гарячих сліз розбудили перші весняні квіти – проліски. Таким чином, життя дитини було врятоване. 

                                          ЦІКАВІ ФАКТИ

  • Пролісок, як і нарцис, належить до родини амарилісових.
  • Важливо знати, що в цибулинах цих квітів міститься отруйна речовина, яка є небезпечною для людського організму. Проте, з цибулин одного різновиду проліски, видобули галантамін. Ця речовина є цілющою лікарською сполукою, яку використовують у лікуванні порушень центральної нервової системи.
  • Хобі, пов’язане з колекціонуванням цих квітів, називають галантофілією. І дійсно в світі є багато колекцій пролісків. Найбільшою з них є колекція Колсбурн-парку (Великобританія).
  •                                            ЯК СВЯТКУВАТИ ДЕНЬ ПРОЛІСКА?

Ця дата дає чудову можливість звернути увагу на те, що зима вже позаду, і настають перші теплі весняні дні. 19 квітня природа порадує своїм весняним теплом та красою. На торгових майданчиках можна побачити продавців з букетами перших квітів. Не поспішайте їх купувати, адже таким чином ви підтримуєте винищення рослин, що належать до Червоної книги. Краще насолоджуватися квітами, що ростуть в дикій природі чи у квітнику.

У День проліска в природних зонах, парках, заповідниках, школах проводяться заходи, які мають на меті привернути увагу різних поколінь до важливості цієї весняної квітки

Тож пам‘ятаймо, що зривати первоцвіти – це злочин!
Піклуймося про наше довкілля, щоб зберегти красу і здоров‘я нашої планети.

Немає коментарів:

Дописати коментар