понеділок, 1 квітня 2024 р.

Літературний_календар

 



1 квітня(1809 р) - 215 років тому народився Микола Гоголь - видатний український письменник, класик російської літератури, бо не лише мова, якою писав, визначає його як творчу особистість, а насамперед той матеріал, з якого складається ця творчість (1809-1852).
♦️Витоки його творчості - в українській культурі. Його читають у всьому світі. Його твори перекладені на десятки мов і є гордістю нашої літератури.
Творчість Гоголя російською мовою стала джерелом знань для решти світу про Україну.📗📘
♦️Він народився у Великих Сорочинцях на Полтавщині третьою дитиною з 12 дітей.
Микола Гоголь прославив Україну. Він став першим українським письменником, визнаним авторитетом і класиком російської літератури, що подарував світу такі безсмертні твори, як "Вечори на хуторі біля Диканьки", "Мертві душі", "Ревізор", "Ніс", "Тарас Бульба", які перевидаються в багатьох країнах світу, за ними знімають кінофільми і ставлять вистави в десятках країн світу і донині.
♦️Хоча Гоголь був українцем, у час, коли Україна була часткою російської імперії, а російську мову було прийнято як мову "освіченого" літературного спілкування, він мусив писати російською, щоб мати успіх у літературі.📙📗
♦️Довкола життя і творчості Гоголя і донині народжуються найрізноманітніші версії. Його життя оповите таємницями, парадоксами, суперечностями.
Ніхто до і після Миколи Гоголя так широко, переконливо, яскраво та захоплююче не відображав російською мовою українське життя. Про Україну дізналися сотні мільйонів читачів по всьому світу. Він змусив полюбити наш народ, мову, звичаї, традиції... Письменником захоплювалися Жорж Сіменон, Альберто Моравіа, Ібрагім Хільмі... Його твори перекладені майже на всі мови планети.


Немає коментарів:

Дописати коментар