четвер, 12 травня 2016 р.

День молодіжних і дитячих громадських організацій України

 Молодь знаходиться в авангарді суспільного прогресу. Неможливо собі уявити не лише політичне, але й економічне і культурне життя у ХХI столітті поза молодіжним ракурсом.
спілка молодіжного самоврядування тернопіль
 Молодь — рушійна сила, яка спроможна внести кардинальні зміни у перебіг політичних та громадських подій як в Україні, так і в усьому світі. Підтвердженням цього є розвиток молодіжного руху, посилення впливу молоді на державотворчі процеси та втілення тих ідей, які не отримували реального застосування, зокрема, через консервативне ставлення влади до нововведень.
В останні роки український молодіжний рух пройшов у своєму розвитку складний шлях, перетворюючись на дієву складову структур самоорганізації українського суспільства. Він все активніше діє в алгоритмі суспільного життя країни як учасникформування та реалізації молодіжної політики. Незважаючи на те, що молодіжний рух має глибокі корені, вивчення проблем його розвитку все ще перебуває в зародковому стані. Ще немає ґрунтовних дослідженьмолодіжного руху, визначення місця і ролі молодіжних об’єднань у системі політичної організації суспільства. Вивчаючи його, необхідно враховувати, що це непросте соціальне явище і, як мінімум, складається з організованої молоді, яка юридично оформлена у громадські об’єднання, та неформальної самоорганізованої молодіжної ініціативи, «молодіжної субкультури», які взаємно доповнюються.
З метою сприяння розвитку дитячого та молодіжного громадського руху, на підтримку ініціативи громадських органiзацiй 27 червня 2008 року Президент України підписав Указ № 599/2008 «Про День молодіжних та дитячих громадських організацій», в якому День молодіжних та дитячих громадських організацій України вирішено відзначати щорічно кожне третю неділю травня.
Характерною ознакою сучасного розвитку молодіжного та дитячого громадського руху є добровільність вступу до організації. Це безумовно повинно залишатися нормою їх діяльності. Основою для формування молодіжних і дитячих громадських об’єднань є не тільки навчальні заклади всіх типів і рівнів, а й установи додаткового виховання і освіти, клуби за місцем проживання, центри та заклади для молоді і так далі. Діти - наше майбутнє. Виховання високої моральності і моралі в молодому поколінні на основі їхніх інтересів, є запорука благополуччя і успіху всього Держави.
В 2016 році День молодіжних і дитячих громадських організацій України припадає на 15 травня.

  Турбота про молоде покоління є важливою частиною соціальної роботи. Розроблена і здійснюється молодіжна політика. Держава підтримує молоді сім’ї. Розширюються можливості для отримання середньої, вищої, спеціальної освіти. Розвиваються юнацькі та молодіжні клуби та центри. Велика увага приділяється зниженню молодіжного безробіття.
    Також варто відзначити, що за даними досліджень, нині серед молоді України мало популярні такі поняття, як патріотизм, чітка громадянська позиція. Такий стан справ відбиває рівень політичної свідомості, зокрема розмитість уявлень про власні ідеали, які нерідко є дивним гібридом поширюваних цінностей західної культури та місцевих реалій, і передбачають руйнування цінностей попередніх поколінь. Негативний вплив на громадянське виховання та орієнтацію молоді сьогодні справляють факти грабіжницького ставлення частини політичної й економічної еліти до решти суспільства. Саме під їх впливом молода генерація здебільшого виховується в атмосфері духовного зубожіння, спустошення, бездушності, зневіри в майбутньому. Враховуючи дані всеукраїнських соціологічних досліджень, можна сказати, що переважній більшості молоді, в тому числі найосвіченішій її частині — студентству, властива аполітичність, яка виявляється в ухиленні від участі у виборах, ігноруванні ролі політичних інституцій сучасного суспільства.


Немає коментарів:

Дописати коментар