вівторок, 26 квітня 2016 р.

До 30-х роковин Чорнобильської катастрофи

   30 років тому світ сколихнула страшна новина - 26 квітня сталася трагедія, яка увійшла в історію людства під назвою Чорнобильська катастрофа, найбільша техногенна аварія ХХ століття. Відтоді Чорнобиль став зоною душевного болю і постійної тривоги мільйонів українців. Від 26 квітня 1986 року увесь український народ живе "до" і "після". "До" і "після" катастрофи на ЧАЕС. Минає 30 років від самої більшої  і руйнівної техногенної катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції. Сотні тисяч людей постраждали від аварії. «Територія відчуження» стала непридатною до життя. Люди були вимішені покинути свої домівки; залишити квартири, будинки, городину, худобу, птицю – все що було надбано важкою працею – рухоме і нерухоме майно. Села і міста ставали привидами без життя. Хмара радіоактивного пилу пронеслась над європейськими державами, діставшись аж країн Скандинавського півострова. Ворог був невидимий і жорстокий. Радіація отруїла воду в річках і криницях, проникла у все, що росло і жило на цій благодатній землі.
 Чорнобиль - це незагоєна рана, не лише наша особиста, а й загальнолюдська, це страшний урок не стільки конкретному суспільному устрою, скільки всьому людству. Аварія на ЧАЕС визнана світовим співтовариством як найбільша техногенна катастрофа в історії людства. ООН встановила 26 квітня Міжнародним днем пам`яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Але хоча світ і підтримує нас у ліквідації наслідків Чорнобильської аварії, основний, найважчий тягар залишається на плечах України.
Президент Петро Порошенко оголосив 2016-й рік роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи.   Про це йдеться в Указі № 702/2015 «Про заходи у зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи», який Глава держави підписав 14 грудня 2015 року.
   Бібліотека нашої школи приєднується до заходів, які проходять в Україні по вшануванню подвигу ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Користувачі бібліотеки можуть ознайомитися з   тематичним стендом учнівських плакатів "Болем стогне Чорнобильський дзвін" та тематичною ілюстрованою виставкою "Молодь, пам'ятай про Чорнобиль!".




Немає коментарів:

Дописати коментар