вівторок, 12 квітня 2016 р.

Героїзм холодноярців не вмре, не загине



  !2 квітня 2016 року виповнилась 96-та річниця від дня, коли славетний отаман Холодного Яру Василь Чучупак героїчно загинув, потрапивши у більшовицьку засідку у 1920 році на хуторі Креселець.

   Василь Степанович Чучупак (!894 - 1920 р.) - наш славетний земляк, військовий діяч часів УНР, Головний отаман Холодного Яру.
   Василь Чучупак користувався надзвичайним авторитетом серед населення на території Черкащини. Він із своїми побратимами найдовше протримав нашу територію вільною від окупації більшовиків. 
   Більше про події у Холодному Яру, ви, дорогі читачі, зможете дізнатися з документальної книги спогадів осавула 1-го куреня полку гайдамаків Холодного Яру Горліса-Горського "Холодний Яр" та з роману Василя Шкляра "Залишенець Чорний Ворон".
    
«Чорний ворон» написаний легкою мовою. Читач отримає задоволення і від пожвавленого сюжету і від любовних сцен, які зрідка вриваються у непрості батальні будні повстанців, і загалом від пригодницького дискурсу, сповненого інтриг і несподіванок, який Василь Шкляр активно експлуатує у своєму романі. Ця книга для всіх – для тих, хто любить і цікавиться історико-героїчним минулим України, і для тих, хто вперто не визнає деякі очевидні історичні факти – для ознайомлення, пам’яті, захоплення і визнання.
Книга розповідає про збройну боротьбу за Українську державу під жовто-блакитним пра-
пором УНР та чорним прапором Холодного Яру, на якому було написано: "Воля України –
 або смерть!"Події відбуваються на теренах сучасних Черкаської, Кіровоградської та Він-
ницької областей, у Києві, Полтаві й на території тодішньої Польщі.

Немає коментарів:

Дописати коментар