середа, 20 квітня 2016 р.

Міжнародний день Землі


Зі святом, Земле!
«Нехай будуть лише мирні і радісні Дні Землі для нашого прекрасного космічного корабля - планети Земля, що летить і обертається посеред холодного космосу зі своїм настільки вразливим вантажем життя ...»
Генеральний секретар ООН У. Тан, 1971 р. 
                                                              
 Матінка-Земля. Цей вислів ми не рідко чуємо в нашому повсякденному житті і використовуємо його в нашому спілкуванні. Що воно означає і що ми в нього вкладаємо, - буквально зображено в самому формулюванні і формі подібної фрази. Земля - наша годувальниця, наш спільний дім, в якому створені Богом для нас абсолютно унікальні умови, що дозволяють нам не тільки виживати, але й насолоджуватися життям у всій її красі і різноманітності. Вона віддає нам себе цілком. Беззаперечно дарує свою любов. Не зважаючи навіть деколи на абсолютно блюзнірське ставлення з нашого боку. Як любляча мати живить, одягає і виховує своїх нетямущих дітей. Чим ми їй віддячуємо?
Вже здавна в різних країнах світу це питання набуло нагальну актуальність. Людство нарешті, звернувши увагу на свою позицію і роль в екосистемах нашої Землі, задумалося. Невже ми почали переростати чисто споживчий період свого власного розвитку? Надія є. З’явилися і прагнення.
Так, офіційно, починаючи з 2010-го року в наших календарях на міжнародному рівні з’явився знаковий День - Всесвітній день Матері-Землі, який відзначається 22-го квітня.                
  Дата  22 квітня була вибрана і офіційно затверджена в 1971 році ООН для Дня Землі саме тому, що на цей час випадає день весняного рівнодення, коли змінюється біологічний ритм планети, і вона переходить на новий виток свого розвитку, коли відбувається пробудження природи і її оновлення. У зверненні ООН говориться: «День Землі - це спеціальний час, який призначено, щоб привернути увагу всіх людей до усвідомлення планети Земля як їх спільного дому, відчути нашу всеземну спільність і взаємну залежність один від одного». 


Цікава  історія походження цього свята. Вона пов’язана з ім'ям Джона Мортона   – адміністратора штату Небраска, розташованого на півночі американського континенту, який наприкінці XIX сторіччя, переїхавши до цього штату, звернув увагу на факт, що поодинокі дерева пустельної території прерії штату вирубувалися для будівництва житлових будинків та їх опалення. Джон Мортон запропонував проведення дня, присвяченого благоустрою, із заохоченням призами тих, хто посадить найбільше дерев. Лише за один день було висаджено понад 1 млн. дерев. Після цього у 1882 року в штаті Небраска 22 квітня було проголошено офіційним святом – Днем Дерева.
       Саме ж свято, іменоване зараз Міжнародним днем Землі, в 1970 році придумав американський сенатор Гейлорд Нельсон. Спочатку свято відзначалося лише в США, але дуже швидко його популярність стала планетарною. Вперше  День Землі був відзначений у 1970 і з того часу проводиться щорічно 22 квітня. Це свято чистої Води, Землі  і Повітря. Свято, яке має на меті об’єднати людей планети щодо захисту навколишнього природного середовища, привернути увагу людей до проблем екології нашої планети. Цей день – нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що вона може зробити для вирішення екологічних проблем 
     Здоров’я і екологія нашої планети безпосередньо залежить від наявності на ній цих прекрасних творінь Божих. Не дивно, що в національних календарях багатьох країн світу присутні подібні свята. Приміром, добрі традиції лісопосадок були притаманні нам на просторах нашої рідної землі ще з дореволюційних часів. У новій незалежній Україні, починаючи з 1998-го року в третю суботу квітня відзначається національне свято «День довкілля», яке з’явилося саме завдяки систематичному проведенню в цей день акції «Дерево - Життя».  
У День Матері-Землі ми приєднуємося до цієї міжнародної ініціативи і закликаємо всіх підтримати загальнолюдські позитивні зусилля, які спрямовані на вирішення назрілих екологічних проблем. Що людина посіє - те й пожне. Не забудемо про це. 

   

    Той, хто володіє землею в більшому    розмірі, ніж потрібно йому
    для прогодування себе та своєї сім'ї, —     винуватець злиднів та лихо народу
Лев Миколайович Толстой 
                
Бідна земля, всі наші тіні падають на неї                                                
Станіслав Єжи Лец 
  



Наш світ – крихкий, а ми його не бережемо. Що ми залишимо нашим дітям? Безплідні поля, забруднені моря, вирубані ліси? Так давайте збережемо все це, щоб не тільки наші діти, а й онуки побачили всю красу нашого Світу, нашої Землі!

Немає коментарів:

Дописати коментар