вівторок, 5 квітня 2016 р.

Особливості користування онлайн-бібліотекою

 

 



  Інформаційні технології зробили істотний вплив на багато сфер діяльності людини. Основною перевагою процесу інформатизації стало те, що доступ до інформації для будь-якої людини став більш простим і швидким. Для того, щоб знайти будь-які відомості, достатньо скористатися однією із систем пошуку інформації і ввести потрібний запит в відповідне поле. Для завантаження фільму або музики достатньо зайти на спеціалізований сайт, спілкування з людьми, що знаходяться на іншому кінці континенту, вимагає тільки наявності ноутбука, підключеного до Інтернету.
Безліч переваг дає використання Інтернету і тим, хто любить читати – величезна кількість як художніх, так і наукових видань представлено на безлічі сайтів. Як правило, найбільше розмаїття літератури можна знайти в онлайн-бібліотеках. Основними перевагами таких бібліотек в порівнянні зі звичайними є такі, як оперативність в оновленні, простий і швидкий доступ, відсутність необхідності залишати робоче місце або квартиру, безоплатність і т.д.
Зайшовши на будь-який сайт з бібліотекою, в першу чергу користувач повинен зареєструватися. В іншому випадку він не зможе скористатися бібліотекою взагалі або ж кількість наданих сервісом опцій буде обмеженим. Тільки деякі бібліотеки дають можливість завантажити книжку без реєстрації, що значно полегшує процес завантаження і дозволяє заощадити час.
Практично всі онлайн-бібліотеки оснащені зручною функцією пошуку, завдяки якій потрібну книгу можна знайти легко і швидко. Для тих, хто не знає, що шукає, а просто хоче переглянути цікаві книги, є можливість сортування книг за різними критеріями – авторам, назвами, жанрами, часом завантаження, року видання і т.д.
Найбільш зручними є бібліотеки, в яких, крім головних вихідних даних книги, вказується ще й анотація. Це дає можливість користувачеві ознайомитися з коротким змістом видання, зрозуміти, про що книга і вирішити, чи варто її завантажувати чи ні.
Перед скачуванням бажано звернути увагу на формат книги – більшість сучасних онлайн-бібліотек пропонують скачати книги в різних форматах, в залежності від того, на якому пристрої її читатиме користувач. Певні формати є для електронних «читалок», програм-рідерів, які використовуються на ноутбуках, КПК, звичайних комп’ютерах, мобільних телефонах і т.д.
Великою популярністю сьогодні користуються аудіокниги, які представлені в онлайн-бібліотеках не так широко, як друковані, але поступово їх стає все більше. Качаючи аудіокнигу, необхідно обов’язково звернути увагу на те, хто її читає, якість запису, розмір файлу. Чим більше кількість акторів, бітрейт і розмір файлу, тим цікавішим та якіснішим буде запис.

Практично у всіх онлайн-бібліотеках завантажувати книги можна безкоштовно. Найчастіше бібліотека пропонує електронний варіант видань безкоштовно, а для тих, хоче замовити друковане видання, вказується вартість тієї чи іншої книги (з доставкою або без).

Немає коментарів:

Дописати коментар